måndag 20 december 2010

EN deg= 2 sorters småkakor!

Julbakandet i det vita huset vid havet fortsätter... Är inne i ett riktigt stim och kan inte sluta baka, i helgen blev det både kladdiga chokladmuffins och  en särskild fruktkaka som jag gör VARJE Jul och som bara blir godare för varje dag den står. 
Tidigare ikväll slängde jag ihop en sats med spröda småkakor med två olika sorters smaksättning. En sats fick kanel och socker på och en fick hallonsylt. Båda sorterna blev goda, kan jag lova!
Här kommer grundreceptet som är otroligt enkelt!

5 1/2 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
1 1/2 dl florsocker
300g kallt smör
2 msk kallt vatten

Rör ihop alla torra ingredienser och tärna ner smöret. Nyp ihop ingredienserna och tillsätt sedan vattnet, arbeta ihop till en deg, knåda inte för mycket utan bara så att den går precis ihop. Lägg degen i en plastpåse och förvara i kylen i minst 1 timme.
Forma degen till bollar och smaksätt med något av följande eller varför inte göra halva satsen med syltkakor och halva kanelkakor???

Syltkakor
1 sats småkakor
1 dl sylt av valfri sort (jag tog jordgubb)
Gör en fördjupning i varje kaka med fingret, fyll upp med sylt.

Kanelkakor
1 sats småkakor
4 msk strösocker
2 tsk kanel
1 uppvispat ägg

Platta till bollarna med en gaffel och pensla med uppvispat ägg, strö över kanel -och sockerblandningen.

Grädda kakorna  på 175 grader i ca 14 minuter, beroende på ugn.




2 kommentarer:

Postadress Torslanda sa...

Wow vad du är pysslig. Kikar in här för att kolla ditt recept på kola. Ska testas idag!

Nazima sa...

Tack, snälla för komplimangen. Bakning är bland det roligaste jag vet,du kommer inte bli besviken, för den kolan är supergod!
Idag är jag hemma och vabbar och dottern har som önskemål att vi skap baka chokladbollar, så det blir nog det idag!
Ha en fin dag!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails