onsdag 21 augusti 2013

MIN 5:2 DAG - ATT FASTA ELLER INTE FASTA DET ÄR FRÅGAN....Bild: lånad

Har fått en del frågor via mail och kommentar  här på bloggen om 5:2 dieten och dess upplägg samt hur jag brukar göra under mina fastedagar. 
Det är dock lite missvisande att säga att man fastar, för egentligen gör man ju inte det helt i ordets rätta bemärkelse, eftersom man får äta en måltid eller två mindre så länge de inte överstiger 500 kalorier (för kvinnor) eller 600 kalorier (för män.)

5:2- dieten kan sammanfattas så här:


  • Ät nästan  vad du vill under veckans fem dagar. De övriga två (som inte får ligga efter varandra utan man ska ha enätardag emelllan), äter du max  500 kalorier som kvinna, 600 kalorier som man.  När jag skriver nästan med kursiv stil menar jag att man kanske inte ska vräka sig gräddiga bakelser,snacks och annat onyttigt under ätardagarna, utan spara det till helgen.

  • Att träna under fastedagarna är inga problem, och vill man använda 5:2- dieten som viktminskningsmetod, så är det faktiskt bara bra att förlägga träningen till fastedagen då man ju gör av med fler kalorier och därmed förhoppningsvis går ner snabbare i vikt.
  • Mer info om 5:2 dieten hittar du här , här och här!


Detta äter och dricker jag under en vanlig fastedag:

Frukost: 1 kopp the´utan socker och mjölk, ett äpple, päron eller apelsin

Lunch: Gårdagens middagsrester som kan vara exempelvis lax, potatis,sås och grönsaker eller pasta med någon sås.

Middag: en kopp the´, vatten i mängder

Under hela dagen, mängder av vatten och thé!

Oftast försöker jag komma ut på en löprunda på kvällen om det inte blir en sväng till gymmet.

Det som får mig att klara av det är att tänka på det goda man kan få njuta av dagen efter, såsom både frukost, lunch och middag. 
Jag brukar fantisera om vad jag vill äta till frukost dagen efter fastedagen och det funkar kanonbra att ha det att se fram emot.
När väl morgondagens ätardag står för dörren brukar man ändå inte kunna äta några mängder, då magsäcken krymps, bara en sådan sak!
Jag upplever även att jag äter långsammare och njuter mer av varje tugga av maten sedan jag började med 5:2. 
Kort sagt, att börja äta enligt 5:2 är det bästa jag gjort. 
Har testat alltifrån Nutrilett, GI, Viktväktarna till LCHF med hyfsade till mindre hyfsade resultat av viktminskningen, men med detta behöver man inte toktänka på vad man INTE  får äta, bara att man ska äta max en stor (eller två mindre) måltid 2 gånger i veckan. Inte svårt, eller hur?!
Hoppas ni fick lite mer svar på era funderingar och vågar ta steget att prova! Det kan vara tufft de första veckorna, men nu efter nästan 4 månader skulle det kännas konstigt att inte göra det.

LYCKA TILL!!!!

3 kommentarer:

Anonym sa...

Wow!! Tack, vad snabb du var :-) Jag får nig känna lite på det innan jag vågar prova. Men är sååå sugen på att försöka iallafall. Bara the? Inget kaffe? Är väldigt dålig på att räkna kalorier, har du någon kalorimall du räknar efter?
Tack för all hjälp och alla tips!
Har nyss trillat in på din blogg och gillar den skarpt så hoppas verkligen att du fortsätter!
/J

Nazima sa...

Varsågod!
Japp, bara the´,men kaffe är tillåtet ochså. Jag dricker inte kaffe därav anledningen till att det bara blir thé.

Jag är jättedålig på att räkna kalorier, men har hittat lite olika appar för detta, men jag brukar "räkna" efter devisen att en normal lunch/middag innehåller drygt 400-500 kalorier....
Roligt att du hittat hit och tack för dina snälla ord! Känns som jag nog kommer fortsätta ett tag till iaf, har lite mer "projekt" för bloggen. Så håll utkik imorgon ochså, om du är nyfiken!

/Nazima

ExPIAtriate sa...

Intressant! Maken har provat flera olika metoder, stenalderskost, LCHF etc men inget funkar och nu har han ocksa borjat med fasta och enligt honom funkar det bast! Ser fram emot att lasa mer om 5:2 metoden!
Kram!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails