I lördags så lagade jag som sagt en Boeuf bourgninon för allra första gången och det smakade gott, även om det hade kunnat koka betydligt längre för ännu mörare kött.
Smakerna var dock fantastiska från rödvinet, bacon och vitlöken, mums var bara förnamnet. Här får ni receptet som jag hittade hos Vickan:
Receptet är för 4 portioner:
ca 1 kilo grytbitar av nöt
smör att steka i
ca 150 g små steklökar
ca 100 g sidfläsk
1/2 pkt bacon
150 g champinjoner
2 msk mjöl
3 vitlöksklyftor
1 lagerblad
1 knippe färsk persilja
1 knippe färsk timjan
salt & peppar
5 dl rött vin
2-3 dl vatten
1 köttbuljongtärning
smör att steka i
ca 150 g små steklökar
ca 100 g sidfläsk
1/2 pkt bacon
150 g champinjoner
2 msk mjöl
3 vitlöksklyftor
1 lagerblad
1 knippe färsk persilja
1 knippe färsk timjan
salt & peppar
5 dl rött vin
2-3 dl vatten
1 köttbuljongtärning
Bryn köttet i en gryta. Skala löken, skär
bacon och sidfläsk i små bitar, skär champinjonerna i kvartar och låt
dem fräsa med.
Pudra över mjölet och rör om. Häll på vin och vatten så
det täcker köttet. Smula ner buljongtärningen, lägg i lagerblad och
kryddor och pressa i vitlöken. Salta & peppra. Låt sedan stå och
puttra på ganska svag värme i minst1 1/2 timma,
Vi serverade med ris till, men klyftpotatis är nog lika gott!
2 kommentarer:
Mums låter gott! Jag älskar köttgrytor. Har man tid kan man låta dem småputtra hela eftermiddagen så blir köttet så mört att det faller i bitar av gaffeln.
Denna gryta är så god!! Gjorde den för ett tag sedan. Mums!!
Kram
Skicka en kommentar