måndag 23 december 2013

DAN FÖRE DOPPAREDA´N & ETT LITET JULGODISTIPS TILL ER!
Riktigt söt, men god vaniljfudge. Skålen/koppen är egentligen en värmeljuskopp från IKEA, men jag brukar använda den till lite alltifrån skål att skeda upp dipsåser/smör etc. till just värmeljus.


Hej vänner!

Hoppas  den värsta hetsen och stressen kring julmåstena lagt sig hos er.
 Här har vi lugna gatan. Klapparna inslagna, Janssons frestelse ligger på svalning och om några timmar kommer barnens farmor och hämtar dem för att pyssla pepparkakshus.
 För min och makens del blir det nog någon utflykt med god fika, hoppas jag!

Än finns det dessutom lite tid kvar att göra en sats julgodis. För första gången i mitt 33-åriga liv har jag nämligen lycktas baka fudge! Har alltid misslyckats med dessa, men tack vare den fiffiga digitala kökstermometern som jag fick i julklapp av svärfar förra Julen har det omöjliga blivit möjligt.

Här kommer ett enkelt recept på fudge som jag hittade i en tidning:

1 vaniljstång
5 dl socker
2 1/2 dl vispgrädde
1 1/2 dl mjölk
2 msk sirap

Klä botten på en brödform med bakplåtspapper. Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Blanda socker, sirap grädde, mjölk och vaniljfrön i en stor och vid kastrull. Koka upp på svag värme under omrörning tills sockret lösts upp.  Låt sedan koka utan omrörning till smeten når 122 grader. Kolla med en digital kökstermometer.
Ta kastrullen från värmen och låt svalna. Rör sedan smeten med en slev tills den blir tjock och matt.
Häll fudgen i formen och släta till ytan, och låt svalna i kylen. Skär fudgen i tärningar när den kallnat helt.

2 kommentarer:

Postadress Torslanda sa...

Tack för receptet! Gjorde fudge med nutellasmak igår kväll. Min digitala termometer har gått sönder så inte helt enkelt med kola och fudge i år ...får önska mig en ny i present :)

Kram

Nazima sa...

Varsågod! Fudge med Nutellsmak lätt smarrigt och något för två av mina små som är fullkomigt galna i Nutella! Hde de fått bestämma hade det ätit Nutella på frukostmackan varje dag, men vi har begränsat det till lrödag söndag...
Kram och God Jul!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails