tisdag 19 november 2013

EN LITEN TJUVSTART AV ADVENT




Idag har det bakats saffranssnäckor i det vita huset vid havet. 
Årets första, vill jag tillägga. Tänkte egentligen vänta till nästa vecka, men idag kunde jag som sagt inte hålla mig. Så nu är frysen nästan fylld med gott 1:a adventsfika! 
Tänkte försöka mig på en saffranskladdkaka eller en "vanlig" saffransskaka ochså, men det får bli nästa vecka.

Här kommer receptet om någon skulle vara intresserad, satsen ger ca 30-40 bullar

150 g smör
5 dl mjölk
50g jäst för söta degar
1/2 tsk salt
1 dl socker
2 tsk malen kardemumma
1 påse saffran

Fyllning:

200 g rumstempererat smör
1 dl socker
150 riven mandelmassa
1 msk vaniljsocker

Pärlsocker som dekoration samt lite finhackad  vit choklad är ochså gott!
sirap utblandat med vatten  att pensla bullarna med eller 1-2 uppvispade ägg.

Smält smöret och häll på mjölken, värm till ca. 37 grader. Smula ner jästen i degbunken och häll på större delen av degvätskan, blanda och tillsätt resten tillsammans med övriga ingredienser till bulldegen. Rör till en blank och smidig deg. Låt jäsa i 30-35 minuter. 
Gör under tiden fyllningen. Vispa ihop alltsammans till en kräm och ställ åt sidan.
Dela upp degen i två och kavla ut dess ,bred på fyllningen, rulla ihop  och skär i ganska tjocka skivor.
Lägg dem på  bakformsfyllda plåtar och låt jästa i 30-35 minuter. Sätt ugnen på 250 grader.
Pensla bullarna och strö över pärlsocker och lite finhackad vit choklad om så önskas.
Grädda bullarna i mitten av ugnen i ca.  8-9 minuter


Dessa bullar är galet goda och känner jag mig själv rätt, blir det nog minst en sats till.
Så dessa måste ni prova!
Nu ropar  mannen, blir lite bullfika och TV nu.

KRAM PÅ ER!

3 kommentarer:

Postadress Torslanda sa...

Tack för receptet. Har inte bakat safftanssnäckor!
Ha en fin kväll!

Anonym sa...

Låter farligt gott! Men så brukar du ha gott fika alla gånger så det är inget att tveka på. Bara att testa.
Kram Sofia

Nazima sa...

Postadress Torslanda: Ja, dessa får du testa, berätta gäran vad du tyckte sedan. Jag kan tänka mig att de även är smarriga till glögg!

Sofia: Tack snälla!, vad glad jag blir! ja, testa du, du kommer inte bli besviken!

Kram på er båda!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails