onsdag 30 maj 2012

Brooklyn blackout cake

Go'kväll!!!

Håller på med massproduktion av cupcakes inför helgens invigning av svärföräldrarnas nystartade verksamhet. Mer om detta i ett senare inlägg.
 Efter önskemål av några av er kommer här receptet på tårtan jag bakade till Mors dag, Brooklyn blackout cake. Receptet hittade jag i Lyxiga cupcakes och läckra kakor. Mer om denna härliga kakbok kan du läsa här!
 Här kommer hursomhelst receptet på den smarriga tårtan, lite annorlunda måttangivelser är det då måtten till mjöl, socker etc. inte anges i dl utan gram.
Kanske för att boken från början kommer från England och är översatt rakt av?!
Låt er inte avskräckas av de olika momenten, man har igen det när man tagit första tuggan av tårtan!

Kakan:
 
100 g rumstempererat smör
260 g strösocker
2 ägg
1/2 tsk vaniljessens (jag tog vaniljsocker istället)
45g kakao
3/4 tsk kakao
3/4 tsk bikarbonat
en nypa salt
 170g vetemjöl
1 1/2 mjölk

Chokladkrämen: 

 500g strösocker
1 msk ljus sirap
125g kakao
200g maizenamjöl
85g smör skuret i kuber
1/2 tsk vaniljessens (även här bytte jag ut mot vaniljsocker!)

Sätt ugnen på 175 grader. Klä tre bakformar a'20 cm  med bakplåtspapper
Vispa smör och socker tills det bli lätt och luftigt. Tillsätt äggen, ett i taget. Skrapa ner ingredienser som fastnat på kanterna med slickepott efter varje ägg. Sänk till låg hastighet och vispa ner kakao, vaniljsocker, bakpulver, bikarbonat tills allt är väl blandat. Tillsätt sedan hälften av mjölet, sedan all möjlk och tillsist det resterande av mjölet. 
Fördela smeten i de tre bakplåtspappersklädda formarna, släta till lite med en slickepott. Grädda i 25-30 minuter. Låt tårtbottnarna svalna i formaran inna de stjälps upp på ugnsgaller för att kallna.

Chokladkrämen:

Häll socker, sirap, kakao och 6 dl vatten i en stor kastrull och låt koka upp på medelvärme. Rör om då och då. Häll ner maizenamjölet i en skål och tillsätt 1 1/2 - 2 dl vatten och vispa kraftigt tills det känns som tjockt lim.
 Rör ner lite i taget av maizenablandningen i kastrullen och och fortsätt vispa tills blandningen kokar upp och tjocknar. Ta sedan av kastrullen från plattan och tillsätt smöret och vaniljsockret. Häll krämen i en skål och täck med plastfolie och låt det svalna.

Lägg en av bottnarna på ett tårtfatt och täck denna med chokladkrämen. Lägg sedan på nästa och upprepa när översta tårtbottnen är monterad så bred på det sista av krämen runt om på tårtan. Garnera gärna med strössel eller annat roligt tårtpynt!
  


Inga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails