söndag 12 september 2010

Lugn lördag med västerbottenlax till middag

På helgerna gillar vi att äta lite festligare och lördagens middag bestod av västerbottenlax med kokt potatis och romsås. Lax i olika dess former hör till favoriterna här, men barnen var inte lika fötjusta i just detta.
Receptet är hätmat ur Mera Fredagsgourmet, som verkligen är en fantastisk receptsamling när det gäller smarriga helgmiddagar.
Detta behövs för 4 portioner:
4 tinade laxbitar
1 tsk salt
1 krm malen vitpeppar
2-3 msk vetemjöl
1 uppvisapt ägg
125 g riven västerbottenost
1 msk smör& rapsolja till stekning.
Romsås:
2 dl gräddfil
100g löj- eller sikrom
1dl finklippt gräslök
1/2 tsk salt
Rör ihop alla ingredienser till romsåsen och ställ den kallt fram tills den ska serveras.
Sätt ugnen på 200 grader.
Salta och peppra laxbitarna och vänd dem i först mjöl sedan uppvispat ägg och till sist den rivna västerbottenosten. Stek laxen på medelvärmes ca. 2 minuter per sida. Lägg laxbitarna i en smörjd eldast form och låt eftersteka i ugnen i ca 5-10 minuter beroende på tjocklek och om den är nystekt eller kallnat.
Servera laxen med kokt potatis och romsås, sommartid är det gott att göra en enklare potatissalld på färskpotatis, grön sparris, sockerärter och hackad dill, som serveras till.
Ett kallt glas vitt vin är gott att dricka till!

Vår lördag bestod av diverse hemmapyssel och storkok.
Lagade köttfärssås på ca 1 kg köttfärs och frös in för att ha i veckan.
Nu när vi båda jobbar känner vi att det kommer bli l några dagar som blir smått stressiga och man vill ha maten fort på bordet när man kommer hem. Då är det så himla praktiskt att ta fram köttfärssås/ gryta eller något annat ur frysen och bara värma och koka pasta/ris/potatis till.

Inga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails