tisdag 15 oktober 2013

TISDAG MORGON OCH SUPERGOD ÄPPLEKAKA MED SMULTOPPING



I helgen hade vi min syster och hennes fästman här på lunch och då bjöd jag på denna smaskiga äpplekaka till dessert. Serverad med Marsánsås blev detta något alldeles extra.

På hösten tycker jag mycket om att baka äpplepajer -och kakor i olika varianter. Den här är helt enkelt en sockerkaka med kanel -och socker doppade äpplbitar nerstuckna i smeten, och toppad med smuldeg. Receptet kommer lite längre ner i detta inlägg!


God tisdagsmorgon!

Stora A lämnad vid bussen och vi andra mumsar frukost. Efter lite halvroliga ärenden på förmiddagen får det nog bli bak av något slag. 
Funderar på något lättbakat matbröd istället för de sedvanliga kakorna de brukar bli, så att det är något även lilla A kan äta.
 Förutom att hon är allergisk mot ägg (vilket var och varannan kakrecept innehåller just ägg), så är hon inte överdrivet förtjust i fikabröd, kakor och kex.
 Det enda vi sett att hon verkligen uppskattar är Tom & Jerry - samt Bondgårdskex. Har googlat efter liknande recept på dem, för att kunna baka något liknande själv, men  det är inte helt lätt att hitta.
Apropå bak,här ska ni få receptet på den smarriga äpplekakan. Grundreceptet är hämtat från Leilas "A piece of cake" sedan har jag freestylat fram smultoppingen på "egen hand":

Kakan
3 ägg
2 1/2 dl socker
1 tsk vaniljsocker
50 g smör
1 dl mjölk
3 1/2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 nypa salt

Fyllning:
1-2 äpplen skalade och tunnt skivade
1 dl socker
2 tsk kanel

Smultopping:
75 g kallt smör
2 dl havregryn
1 dl vetemjöl
1 dl socker

Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en kakform med löstagbar botten. Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Smält smöret och låt svalna. Rör ner mjölken i  det smälta smöret och rör ner detta i äggsmeten. Blanda mjöl, vaniljsocker, salt och bakpulver i en separat skål och rör försiktigt ner i äggsmeten.
Blanda äppleskivorna med kanel och socker i en skål. Sick ner äppleskivorna i kakan. Blanda till smultoppingen till en grynig massa som du klickar på ovanpå kakan. Grädda kakan i ca.30-40 minuter beroende på ugn. 
Servera kylskåpskall med Marsánsås!


TISDAGSKRAMAR!



1 kommentar:

Hem och Lycka sa...

Ååå, mums!

Nej, inte Bohusläningen utan Strömstads tidning. Hoppas att det finns på nätet också annars ska jag försöka få över det till datorn med scanning tänkte jag. På torsdag!

kram Mia

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails