fredag 5 mars 2010

Spaghetti & köttfärssås

Alla gillar väl spaghetti & köttfärssås?
För egen del började min förkärlek för denna rätt i tidig ålder och har sedan dess hängt med. Och man behöver ju nödvändigtvis inte äta det ihop med pasta, det är väldigt gott på en varm smörgås eller som fyllning på pizzan.
Köttfärssås är med andra ord en väldigt användbar sås/rätt
Alla har säkert sitt favoritrecept på denna rätt.
Den som gör den absolut godaste köttfärssåsen i mitt tycke är ingen mindre än min kära mamma.
Så mamma om du läser detta, känn dig hedrad!
Här kommer min variant av mammas köttfärssås:
4 portioner
400-500g köttfärs, gärna nötfärs
2 små gula lökar eller en större
1-2 vitlöksklyftor (pressade)
1 burk champinjoner
2 msk tomatpure´
1 msk mjöl(till redning)
1 dl vatten
2,5 dl matlagningsgrädde
smör eller olja att steka i
salt & vitpeppar

Skala och hacka löken och fräs denna. När löken tagit lite färg tillsätt köttförsen och smula sönder den. I med champinjonerna och låt puttra några minuter.
Tillsätt salt & peppar,tomatpuré och rör om. Strö över mjölet och rör om och tillsätt vattnet.
Pressa i vitlöksklyftorna och låt puttra på låg värme i några minuter innan du tillsätter grädden. Låt det puttra lite till och servera sedan med nykokt pasta, gärna spaghetti och grönsaker!


Idag är det min absoluta favoritdag i veckan. FREDAG!!! Älskar känslan när mannen kommer hem och vi fixar ihop nån smarrig fredagsmiddag och kanske ett litet glas vin till. Och när barnen somnat sitta och kika på Skavlan. Det är avkoppling, det!
Ikväll serveras det ugnsstekta kycklingvingar/klubbor med ugnspotatis och bearnaise hemma hos oss. Mmmm, ska bli sååå gott.
Ska bara klura ut vad vi ska ha till dessert. Mina planer att göra pannacotta förra fredagen blev inte av så man kanske skulle satsa på det idag istället. Har ni några tips på goda smaksättningar till pannacottan? tycker alltsom oftast at det blir chokladpannacotta här och det är ju alltid kul att testa nåt nytt.
Men först blir det lite veckostädning och sedan har jag lovat Alida att vi ska baka nåt gott, nu när hon är ledig från förskolan, får se vad det bli vi hittar på!
Ha en skön helg med massa god mat, alla!


3 kommentarer:

En helt vanlig mamma sa...

Vanlijpannacotta kör vi ständigt med här hemma, och så värmer jag lite hallon eller jordgubbar och har på också. Mjölkchoklad är också en favvo.

Kram kram

Anonym sa...

hjortronpannacotta är en höjdare!/Eva

Nazima sa...

Tack Ulrika & Eva för era tips. Mjölkchokladvarianten är en favvo här med, men vanilj har jag inte testat, måste göra det och värma på lite bär till.
Hjortronvarianten lät smrrig den med, du har inte lust att skriva ner receptet här, Eva?

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails