måndag 9 september 2013

TJÄLKNUL ELLER TJÄLKNÖL? BESTÄM SJÄLV!


God sen måndagskväll på er!

Här har man jobbat och stått i idag för att imorgon ha förmånen att få vara ledig med småttingarna imorgon. Härligt!
Projektet "laga minst en rätt i veckan ur  Vår kokbok" fortskrider och i helgen var det dags igen. Den här gången föll valet på Tjälknul eller Tjälknöl, hur uttalar ni det? Vi säger Tjälknöl. 
Tjälknöl tillagas på låg värme under lång tid i ugnen. Resultatet blir ett väldigt gott och mört kött. så det är som sagt väl värt mödan att vänta på, för tjälknöl görs inte i en handvändning direkt, så se till att ha gott om tid till matlagningen. 
Samtidigt är detta väldigt smidig mat då det sköter sig själv i ugnen.
Här kommer receptet!

1 kg djupfryst benfritt nötkött tex. nötbog som vi tog

Kryddad saltlag:

1 liter vatten
1 dl salt
1 tsk socker
1/2 tsk krossad svartpeppar
1 smulat lagerblad
15 torkade och krossade enbär

Lägg det djupfrysta köttet i en ugnfast form.  Sätt in  köttet i nedre delen av ugnen på 100 grader. Stick in en kötttermometer när köttet tinat om sisådär 2-3 timmar. Köttet är rött om termometern visar 60 grader, 70 grader är det rosa och vid 75 grader är det helt genomstekt. Stäng av ugnen och låt köttet stå kvar i ca 10-12 timmar. 
Koka sedan ihop saltlagen, låt den svalna något och häll upp i en bunke, lägg försiktigt ner köttet och täck bunken och förvara kallt. 
Ta upp köttet ur lagen och skär i tunna skivor.  
Servera  med valfria tillbehör, vi valde potatisgratäng, bearnaise och en tomatsallad.

Smaskens!


1 kommentar:

Bella sa...

Åååh, så gott, nu längtar jag efter mammas mat när jag ser vad du lagat :) Duktig du är!!!

Hoppas du får en mysig dag med barnen!

Kramar Bella

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails