God sen måndagskväll på er!
Här har man jobbat och stått i idag för att imorgon ha förmånen att få vara ledig med småttingarna imorgon. Härligt!
Projektet "laga minst en rätt i veckan ur Vår kokbok" fortskrider och i helgen var det dags igen. Den här gången föll valet på Tjälknul eller Tjälknöl, hur uttalar ni det? Vi säger Tjälknöl.
Tjälknöl tillagas på låg värme under lång tid i ugnen. Resultatet blir ett väldigt gott och mört kött. så det är som sagt väl värt mödan att vänta på, för tjälknöl görs inte i en handvändning direkt, så se till att ha gott om tid till matlagningen.
Samtidigt är detta väldigt smidig mat då det sköter sig själv i ugnen.
Här kommer receptet!
1 kg djupfryst benfritt nötkött tex. nötbog som vi tog
Kryddad saltlag:
1 liter vatten
1 dl salt
1 tsk socker
1/2 tsk krossad svartpeppar
1 smulat lagerblad
15 torkade och krossade enbär
Lägg det djupfrysta köttet i en ugnfast form. Sätt in köttet i nedre delen av ugnen på 100 grader. Stick in en kötttermometer när köttet tinat om sisådär 2-3 timmar. Köttet är rött om termometern visar 60 grader, 70 grader är det rosa och vid 75 grader är det helt genomstekt. Stäng av ugnen och låt köttet stå kvar i ca 10-12 timmar.
Koka sedan ihop saltlagen, låt den svalna något och häll upp i en bunke, lägg försiktigt ner köttet och täck bunken och förvara kallt.
Ta upp köttet ur lagen och skär i tunna skivor.
Servera med valfria tillbehör, vi valde potatisgratäng, bearnaise och en tomatsallad.
Smaskens!
1 kommentar:
Åååh, så gott, nu längtar jag efter mammas mat när jag ser vad du lagat :) Duktig du är!!!
Hoppas du får en mysig dag med barnen!
Kramar Bella
Skicka en kommentar