fredag 7 januari 2011

Fredagsmiddag a´la 70-tal


Barnen sussar (snart) sött i sina sängar , köksröjet är färdigt och tv-soffan med Let´s dance -premiären hägrar och vi är mätta och belåtna.
Tidigare ikväll var mina föräldrar här på middag. Maken "kockade" (han är en fena i köket ,när han vill) och bjöd på en supergod plankstek.  Den  innehöll, ryggbiff, duchessemos, Bearnaise och grillad tomat. Mums var bara förnamnet!      
Väldigt passande då maken fick "plankorna" i julklapp av mina föräldrar för några jular sedan.

Till dessert spann vi vidare på 70-talstemat och bjöd på Glace au four till dessert. Receptet är hämtat ur Kärleksmums- 101 klassiker av mina hjältar i köket, "husmorsorna" Emma Hamberg & Anette Roswall.
Detta behövs:
3 äggvitor
3 msk socker
1 tunn sockerkaksbotten (eller färdig sockerkaka eller tigerkaka köpe eller gör egen!)
Sylt av valfri sort ( jag tog drottningssyöt)
2 halvliters paket glass av valfri sort (jag tog vanlig , hederlig gräddglass)

Vispa äggvitorna tills de blir helt stela. Vänd ner sockret försiktigt.  Lägg sockerkaksbotten i en ugnfast form och bred över ett rejält lager sylt. Skiva upp glassen och lägg ovanpå sylten. Slutligen breder du ut marängmassan så att det täcker glassen.
In i ugnen på 250 grader tills marängen får lite lätt brun färg, ca. 5 minuter.
Servera sedan genast!!!!
Detta var bara sååå gott så testa, om ni inte gjort detta tidigare. Man kan variera denna dessert helt efter eget smak och tycke genom att ta sin favoritglass och sin favoritsylt. Nästa gång vill jag testa medd chokladglass , men kanske utesluter sylten, då choklad smakar så gott som det är!
En anna rolig grej är att mamma berättade att de hade just Glace au Four som dessert på deras bröllopsmiddag för sisådär 40-årsen.
Jag hoppas att Du har en lika mysig fredagskväll som jag har!
KRAM

2 kommentarer:

Mia sa...

Säger som Maria montazami - MUMS!!!

Kram

Postadress Torslanda sa...

Men så läckert - måste testas någon gång!!! Med mig som kock då eftersom maken inte gärna lagar mat

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails