torsdag 31 december 2009

Choklad och Romkaka



Här kommer det utlovade receptet på choklad-och romkakan ni vet, som jag hade på dessert-och gottebordet på julafton.
Kanske något för er som inte vet vad ni ska bjuda på till kaffet ikväll efter nyårsmiddagen.
Receptet kommer ursprungligen från boken Vinterns söta av Lisa Eisenman Frisk och Monica Eisenman, en förövrigt heeelt underbar bok, köp den om ni inte redan har den!
Jag har dock modifierat receptet en aning så helt likt är det inte.
Detta behövs:
Ugnstemp 175 grader
200g rumsvarmt smör eller margarin
3 dl socker
3 ägg
1 1/2 dl kakao
5 dl vetemjöl
1/2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1 tsk salt
2 dl vatten
1 dl mörk rom
Glasyr:
75g smör eller margarin
2 msk kakao
2 tsk vaniljsocker
2 tsk rom
1 msk kallt kaffe eller espresso
3 1/2 dl florsocker
Små silverkulor eller strössel att garnera med.
Smörj och bröa en bakform. Rör smör och socker poröst. Tillsätt äggen, ett i sänder.
Rör ihop de torra ingredienserna för sig och blanda försiktigt ner i ägg/socker/smörvispet. Tillsätt vatten oc rom och rör till smeten är jämn. Häll smeten i formen och grädda mitt i ugnen i ca 30-40 minuter.
Låt kakan svalna i formen innan den stjälps upp.
Rör ihop ingredienserna till glasyren och låt den bli härligt krämig. Glasera sedan kakan och dekorera med silverkulor eller strössel.

Inga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails