Go´Kväll
Barnen lagda och lugnet sänkt sig över huset. Jag hamnade efter lite småplock, här. Tänkte tipsa er om min smarriga laxgratäng som jag trixade ihop i söndags. Blev enligt,maken, sonen och mig såååå god så jag bara måste skriva ner hur jag gjorde innan det glöms bort.
Hursomhelst detta behövs till 4-5 stora portioner:
1 stor laxsida alternativt 4-6 laxfiléer
3 dl créme fraiche
2 dl grädde
3 dl tinad bladspenat
1 msk olivolja
några droppar hummerfond
saften från en pressad citron
Salt, vitpeppar samt Knorr´s fiskkrydda
Potatismos:
12-13 kokta potatisar av mjölig sort
2 dl varm mjölk
smör och rapsolja eller 25 g smör/margarin
salt
3 dl riven smakrik ost
Sätt ugnen på 235 grader. Smörj en eldfast form. Lägg laxsidan/alt. laxfiléerna i formen, salta,peppra och krydda med fiskkryddan.
Mosa potatisarna, blanda i smör, mjölk och 1dl av den rivna osten och vispa till ett luftigt mos. Klicka eller spritsa ut moset längs med kanterna på formen. Blanda bladspenaten med olivoljan i en skål och lägg ovanpå laxen.
Koka upp creme´fraiche och hummerfond, tillsätt grädde, citronsaft och smaka av med lite salt.
Häll såsen över fisken och strö över resterande riven ost.
Tillaga i ugnen i ca 25 minuter.
Mums filibabba, tyckte större delen av familjen, så detta tycker jag absolut ni ska testa!
Ni kanske undrar varför jag inte hade i äggula i moset i och med att det skulle gratineras? Vår lillskrutta tål inte ägg och inte fisk så för att kunna använda mos till hennes middag ( hon fick kycklinggratäng), ungefär samma princip, men såsen var smaksatt med kycklingfond och soja,då.
Moset blev soma sagt lika gott och fint trots minus äggula!
2 kommentarer:
Mums det lät gott!
Ja, det var det verkligen och lättlagat ochså!
Skicka en kommentar