onsdag 27 februari 2013

Oxfilé provencale

God afton bloggisar!

Gissar att ni liksom jag är trötta på vinter och kyla och vill ha vår och värme nu. I väntan på våren kan man ju alltid pigga upp sig med smarriga middagar, som till exempel en oxfilé provencale som fredagens middagsgäster bjöds på. 
Jag lovade ju er att ni skulle få receptet och en sann bloggare håller sitt ord så här kommer receptet i något modifierad form som jag blev inspirerad av inne hos Vickan:

700 gram oxfilé, mittbiten
1 kg potatis, tunt skivade
salt och peppar
olja, till stekning
smör
Vitlökssmör:
75 gram smör
3 st vitlöksklyftor
salt och peppar
Skala och skär potatisen i tunna skivor. Stek potatisen med matolja i en het panna tills den har fin färg. Stek i potatisen i mindre omgångar, salta och peppra potatisen väl. Lägg potatisen i en ugnsfast form.
Sätt ugnen på 150 grader. Bryn köttet runtom i en stekpanna. Salta och peppra väl. Sätt en stektermometer i mitten på oxfilén och lägg den ovanpå potatisen i formen och ställ in i ugnen. Stek köttet till önskad innertemperatur (ca 60 grader för mediumstekt kött). Ta ut formen och låt oxfilén vila invirad i folie ca 10 minuter innan den skivas.
Rör ihop alla ingredienserna till vitlökssmöret.
Höj ugnsvärmen till maximal temperatur. Skiva köttet och lägg tillbaka ovanpå potatisen. Klicka ut vitlökssmöret över köttet och ställ tillbaka formen i ugnen. Låt stå tills vitlökssmöret nästan smält helt.
Servera med Bearnaise  (gärna Lohmanders!) och en smarrig sallad!


Detta var görsmarrigt!  (på ren och skär göteborgska!), kommer definitivt göra detta igen. Så detta rekommenderar jag er å det varmaste att laga, kanske redan till helgen?!
Ett litet tips....


Inga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails