fredag 4 januari 2013

Praktiska tips som underlättar i köket del 1


God fredag på er!

Här vi kört ledigt över HELA jul och nyår, så idag är det sista lediga vardagen tillsammans, hela lilla familjen. Så härligt att få vara ledig tillsammans så länge som hela 2 veckor!
Idag när mannen har grejat i källaren och barnen haft kompisar här hemma så passade jag på att sätta ihop lite matnyttiga, tips för att underlätta matlagning och bakningen såväl vardag som fest.
Här är kommer mina  främsta tips till alla glada  nybörjare -och amatör-hemmakockar:

* Läs igenom HELA receptet innan du sätter igång, så du har någon uppfattning om tidsåtgång och vad som behövs förberedas om det skulle vara något som behövs göra det.

* Ordna gärna en Mice en place nära spisen. En Mice en place använder sig restaurangkockarna av sig och menas med att man lägger fram samtliga ingredienser innan man sätter igång. Om löken ska vara finhackad gör man det ochså innan. Ska det exempelvis vara 2 tsk salt, häll då upp den exakta mängden i en liten skål, osv.

* Lite socker tomatsåsen gör den extra god!

* Lite ost på toppen tar potatisgratängen till nya höjder då den blir godare och krämigare!

* Skär potatisen i mindre bitar innan den ska kokas nästa  gång du ska laga potatismos. Koktiden blir betydligt kortare!

* Överblivna slattar rödvin kan med fördel frysas in i iskuber, bara att stoppa ner i grytan, eller när man ska göra rödvinssås.

* Om du ska steka en stor mängd köttbullar på till exempel 1 kilo köttfärs eller mer, lägg köttbullarna på en bakpappersklädd plåt och ugnsstek på 240 grader i ugnen.

* Kakor som  bakas med russin blir extra läckra om du låter russinen ligga i blöt i några timmar innan de blandas med degen/smeten.

* Nu är det ju nästan 1 år kvar till Lucia, men med vaniljkesella i saffransdegen så får du saftiga och goda lussekatter som inte blir torra efter 1 dag.

* Bröa bakformen med kokosflingor nästa gång du bakar en mjuk kaka. Kakan blir automatisk saftigare tack vare kokosflingorna.

Bild: Egen

2 kommentarer:

Postadress Torslanda sa...

tack för fina tips.

Bella sa...

Tack söta du för alla bra tips!! Man kan aldrig få för många och sånt här gillar jag :)

Nu håller jag tummarna för att vi kan ses den 2 feb!!!

Ha en toppenhelg med din familj

Kramar Bella

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails