....Men någon gång kan man nog undantagsvis få unna sig en nybakad bulle med ett glas kall mjölk.
Det var precis vad dottern fick när vi kom hem från förskolan idag.
Håller på och bakar och fixar inför lillprinsens stundande 1-årskalas.
Igår blev frysen en tårtbotten och en plåt moccarutor rikare, och idag blev det alltså bullar och en tårtbotten till, faktiskt.
Receptet på bullarna kommer ursprungligen från matplatsen, men som "vanligt" har jag modifierat det lite.
Orkar du inte klicka dig dit så kommer receptet här:
Ca 20-30 st
100 g smör
5 dl mjölk
50 g jäst för söta degar
1 ½ dl socker
½ tsk salt
ca 15 dl vetemjöl
1-2 tsk stött kardemumma
Fyllning:
200 g rumstempererat smör
1 dl socker
150 g mandelmassa
1 msk vaniljsocker
1 ägg, till pensling
pärlsocker att strö över
Smält smöret och tillsätt mjölken och värm till 37 grader. Smula ner jästen i en bunke och blanda ut med degvätskan. Tillsätt socker, kardemumma,salt och nästan allt mjöl. Rör degen smidig 5 minuter med bakmaskin eller elvispens degkrokar. Degen är färdigknådad när den släpper från kanterna. Låt jäsa med en bakduk över i ca. 45 minuter.
Gör under tiden fyllningen: Riv mandelmassan i rivjärn, lägg det i en bunke och tillsätt, vaniljsocker, rumsvarmt smör, och socker. Vispa till en smidig kräm. Ställ åt sidan.
Ta sedan upp degen på ett , lätt mjölat bakbord och dela degen i två delar och kavla ut dessa. Bred ut fyllning på de båda utkavlade degarna. Rulla ihop och skär i bitar. Lägg bitarna i bullformar på en plåt. Vispa upp ägget en anning och pensla bullarna med detta och strö över pärlsockret.
Grädda i mitt i ugnen på 250grader i ca. 10 minuter.
Avnjut med ett glas iskall mjölk!
Vad har ni för favoritfyllnigar i era bullar?
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar