Söndag eftermiddag och jag hamnade här med en god kopp the´som sällskap.
Tänkte tipsa er om en riktig sockerbomb till kaka att avnjuta till eftermiddagsfikat.
I min mammagrupp gick den under namnet Gula kakan, men även Gula faran, då den är farligt god.
På senare år har jag fått veta att dess riktiga namn är Silvia-kaka
Hursomhelst här kommer receptet!
4 ägg
6 dl socker
6 dl vetemjöl
4 tsk bakpulver
3 dl ljummet vatten
Glasyr:
200g smör
2,4 dl socker
4 msk vaniljsocker
2 äggulor.
Sätt ugnen på 200 grader. Klä in en långpanna i bakplåtspapper.
Vispa smör och socker pösigt. Blanda de torra ingredienserna i en separat skål och vänd försiktigt ner detta i äggvispet. Tillsätt ljummet vatten och rör smeten smidig.
Häll smeten o långpannan och grädda i mitten av ugnen i 20-30 minuter. Låt kakan svalna.
Smält smöret till glasyren i en kastrull. Vispa ner socker, äggulor och vaniljsocker. Låt sjuda tills det tjocknar. Bred glasyren på kakan och strö över kokos eller strössel.
Kokos är godast, tycker jag.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar