söndag 22 november 2009

Cheesecake med jordgubbar



I helgen hade vi besök av mannens bröder med respektive. Mycket trevligt och god mat blev det i form av kreolsk gryta med ris till varmrätt(recept kommer senare), och till dessert blev det en glass-cheesecake med jordgubbar.
Denna dessert har jag gjort många gånger, men det var flera års sedan sist.
Oftast använder man ju en kakform med löstagbar botten, men jag ville vara lite "innovativ" och testade att hälla smeten i små portionsformar. Resultatet blev riktigt bra, om jag får säga det själv. Till ca. 8 små formar behöver man:
200 g philadelphiaost
2 dl socker
3 ägg (separera gulor & vitor)
3 dl vispgrädde
1 tsk vaniljsocker
4-5 digestivekex
1 msk smör eller margarin
Krossa kexen i en mortel och blanda med smält smör eller margarin. Fördela smeten i portionsformarna. Ställ kallt medan du vispar ihop cheesecakesmeten.
Vispa philadelphiaost och socker till en fluffig smet. Rör ner en äggula i taget.
Vispa sedan äggvitorna till vitt skum och rör ner i smeten.
Vispa till sist grädde hårt och blanda försiktigt ner det i smeten.
Fördela smeten i portionsformarna och ställ i frysen i några timmar, gärna över natten.
Ta cheesecaken ur frysen minst 15 minuter före servering, garnera gärna med bär av valfri sort ( vi tog jordgubbar).

Inga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails