Goddagens!
Passar på att kika in en snabbis nu på morgonkvisten för att dela med mig av receptet på den goda apelsinkakan jag bjöd på, på annandagens lammsteksmiddag.
Receptet hittade jag i Matmagasinet och i originalet skulle det vara i vallmofrön i smeten, men det hittade dessvärre inte min man när han handlade, trots hjälp av personalen. Så det fick helt enkelt bli utan, men kakan blev som sagt jättegod ändå!
Detta behövs:
150g smör
3 ägg
2 dl socker
1 apelsin, finrivet skal
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
Glasyr 1:
2 1/2 dl florsocker
1 apelsin, saften
Glasyr 2:
1 1/2 dl florsocker
2 msk pressad apelsinsaft
Till formen:
smör och kokosflingor
Sätt ugnen på 175 grader.Smält smöret och låt det svalna.
Smörj kakformen och bröa den med kokosflingorna.
Vispa ägg, socker och apelsinskal poröst. Blanda mjöl och bakpulver i en separat bunke och rör försiktigt ner detta i äggsmeten.
Tillsätt sedan smält smör.
Häll smeten i formen och grädda kakan i nedre delen av ugnen i ca. 45 minuter, prova med en sticka, kakan ska inte vara kladdig.
Ta ut kakan och låt den svalna en aning i formen.
Förbered under tiden glasyr 1. och stjälp sedan upp kakan på en tallrik,pricka djupt och tätt med t.ex ett grillspett och hälls försiktigt över glasyren så kakan suger åt sig vätskan.
Låt sedan kakan svalna helt och rör ihop glasyr 2. och skeda den över kakan.
Jag dekorerade kakan med hemmagjorda, chokladdoppade marsipanägg, men man kan dekorera helt efter smak och tycke!
En riktigt smaskig och saftig kaka, tyckte vi alla!
2 kommentarer:
Blir också nyfiken om lilla A, men förstår till fullo att du inte kan skriva nåt om det. Dock nyfiken på om du jobbar eller är "föräldraledig" för lilla A nu. Tack för alla smarriga recept förresten!
Jag är tjänstledig från mitt jobb fram tills september, och får ersättning från socialen i den kommunen lilla A kommer ifrån, så "föräldrarledig" är jag inte i den benämningen, även om kan verka så...
Tack för dina ord! Jag tycker det är så roligt att dela med mig av nya recept jag provat.
Ha en fin torsdag!
/Nazima
Skicka en kommentar