måndag 19 november 2012

Om konsumtionshets och dyrt det faktiskt är att leva i vårt avlånga land

-->
 Bild:lånad

Ja, jag är lite trött på all konsumtionshets som råder i vårt avlånga land. Det som förvånar mig är att flertal svenskar tycks ha råd med det, trots att vårt land inte är direkt billigt att leva i.
I denna bloggkrönika jag läste nyligen, behandlar författaren det faktum hur dyrt det faktiskt är att leva i Sverige.
 Författarenjämförde hur mycket vs lite man får i matkorgen för en 500-lapp i Sverige jämfört med exempelvis Spanien och USA och det var inte direkt någon upplyftande läsning. En liten låda med 20 färska jordgubbar till exempel kan på ICA kosta 79:- och då är de inte ens röda än, jämfört med i Spanien där de kostar 3 Euro för 2 kg jordgubbar, snacka om att vi bor i ett av världens dyraste länder.
Jag hade aldrig betalat så mycket för en liten ask jordgubbar bara för att. Kanske dags att gå inför mer självhushållning. Baka sitt eget bröd, odla sina egna grönsaker och frukter, och framförallt ta vara på mer vad naturen har att erbjuda!
Något som inte ska förglömmas ur den hushållsekonomiska aspekten är storkok.
Laga en monstersats med köttgryta eller köttfärssås och ni har middagar för flera dagar framöver. Frys in i mindre formar och ta upp, värm och ät när tiden är knapp, tid är ju ochså pengar!
Sitter du inne med några andra hushållsekonomiska tips?

Jag läser även många olika slags bloggar. Vissa är bättre än andra. Men en sak har ett flertal s.k ”lifestyle”-bloggar skrivna av kvinnor i 30-40-årsåldern gemensamt: och det är konsumtionshetsen.

Det ska vara nybyggt alternativ nyrenoverat boende, Ittalaskålar, Odd Molly-kläder, champagne, restaurangbesök,mycket nätshopping, lyxig mat varje helg, ännu mera shopping, weekendresor etc. etc.... Ja, nu raljerar jag lite, men men del av detta stämmer tyvärr och det är sorgligt att vi lever i ett samhälle där mycket går ut på att köpa, köpa, köpa... Jag ska inte sticka under stol med att jag kan dras med, men tack och lov försöker jag hålla mig från att göra alla dessa utsvävningar som jag räknande upp här ovan, och kanske bara göra en av dessa.
Då kan man ju fråga sig om dessa människor som väljer att visa upp detta i sina bloggar, är de miljonärer, handlar på kredit eller lånar på Bluestep? Blir de lyckligare om de om de får tag i den senaste mest svindyra klänningen från Odd Molly?


6 kommentarer:

Eva sa...

Det här var det bästa jag läst på länge och att du tar upp ämnet för man förundras verkligen av vissa bloggar. Hur personerna har ekonomi till allt de måste vara mångmiljonärer och tänk vad rent ut sagt jobbigt det måste vara att hålla på med shopping hela tiden. Behandlingar och inredning resor. En del handlar nog i runda släng för 100 000kr per månad.

Anonym sa...

Bra skrivet! En av anledningarna till att jag slutade mitt bloggeri! Hetsen man dras med i. Kram så syns vi imorgon!!!!
Ulrika

Nazima sa...

Tack för er feedback! Trodde närmast jag skulle förlora läsare pga detta inlägg eftersom en del kanske tycker set låter bittert. Ulrika:så har jag oxå funderat men så är set så kul att skriva och fota! Ska bli mysigt att ses imorgon ! Kram

Postadress Torslanda sa...

Instämmer. Jag älskar återvinning och även att ta in naturen. . Mer återvinning för alla! Vi sparar resurser och vår jord. Och visst gillar jag mycket annat också, fast ofta mest nöjd med det enkla, som stjärnor av pinnar :)

Nazima sa...

Tack snälla! , Postadress Torslanda! Ja, alla borde dra sitt strå till stacken och tänka återvinning och vara rädd om vår jord! Kram

Smarta vardagstips sa...

Håller med! Bättre med second hand, och att återanvända saker. Inte bara för pengarna och det egna välbefinnandet men också för miljön. Det är ohållbart i längden om alla bara ska konsumera nytt hela tiden.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails