onsdag 2 november 2011

Mitten på veckan och lite grubblerier av allvarligare art

 Redan onsdag och bara två dagar kvar till helg. Denna veckan innebär lovvecka för många, dock tyvärr inte för mina skrottar som varit på förskolan  varje dag. Jag har dock tagit ledigt på fredag så en ledig dag får de. Ska bli så skönt med TRE lediga dagar i sträck. Det är man inte bortskämd med nu när man jobbar heltid.
Helgen kommer att bjuda på alltifrån barnteater med mormor och moster och övernattning för A, till middagsbesök av goda vänner här hemma. 

Sitter just nu och kikar på Kalla Fakta där de granskar hur det är ställt med säkerheten på landets förskolor. För mig som arbetar som lärare i förskolan så är detta stundvis smärtsamt att se och som pedagoger har vi ett enormt ansvar  för barnen såväl inomhus som utomhus. 
I grunden tror jag att allt handlar om att vi har alldeles för stora barngrupper i förskolan i förhållande till personaltätheten.
Stora delar av dagen kan det allt som oftast vara max två pedagoger på ca. 20 barn, det säger en del om hur mycket ansvar man har för att ha 100% koll på alla barnen.
När ska alla politiker inse att det behövs mer pengar för att bygga ut barnomsorgen, så att barngrupperna kan minska alternativt  1 pedagog till i varjer arbetslag??!!
Ska verkligen det behöva hända olyckor för att alla högre chefer ska reagera????
Detta reportaget gjorde mig mig illa till mods och otillräcklig som pedagog.
Sedan anser jag att det är sorgligt att journalister som ska vara pålästa inte ens nämner förskolan vid dess riktiga benämning, just FÖRSKOLA, utan säger dagis. Det heter inte dagis utan förskola och vi har ju dessutom en alldeles egen läroplan som blev reviderad så sent som i somras, och därmed ökade kraven på oss lärare i förskolan.
Nog gnällt för ikväll, nu väntar sängen!

GO 'NATT!!!

5 kommentarer:

Annelie sa...

Vi kollade med på Kalla Fakta och visst blir man rädd. Tror med absolut på för stora barngrupper..

Härligt med lite längre helg! Mannen här kommer också vara ledig imorgon, mys!!

Kram

Postadress Torslanda sa...

Barngrupperna är alltför stora. Och det verkar tyvärr vara svårt att få en förändring, trots protester och många löften.

Ha en skön långhelg!

Bella sa...

2 vuxna på 20 barn är ju på tok för lite personal, måste vara omöjligt att ha 100 % kontroll på alla barn. Ingen avundsvärd arbetssitaution för er förskolelärare och händelsen med den lille pojken är ju fruktansvärd...

Det borde inte behöva hända tragiska olyckor för att de högre cheferna ska reagera och agera och mer resurser satsas.

Hoppas du får en toppenhelg!

Kramar Bella

Anonym sa...

Vad gör det att man kallar förskolan för "dagis"? Tycker att det är löjligt att haka upp sig på en sådan detalj!

Nazima sa...

För att det INTE heter dagis utan just förskola, dagis hette det ju förr, men nu heter det faktiskt förskola och vi har en helt egen läroplan sedan mer än 13 år tillbaka, nu är den dessutom reviderad så nu är det ännu viktigare att alla lär sig att det faktiskt heter förskola och inte dagis.
Dessutom borde väl de som jobbar inom journalistik vara lite mer pålästa, hade de varit de så hade det inte sagt dagis utan fröskola, men för alla som inte varit i kontakt med förskola, genom sina barn, barnbarn syskonbarn etc. tror ju att vi som jobbar inom förskolan "passar" barn.
Förskolan är en pedagogisk verksamhet där vi fostrar framtidens medborgare och det är inte fråga om barnpassning.
Dessutom har flera av oss som jobbar inom förskolan högskoleutbildning och därför krävs det mer än att man bara kan passa barn för att jobba här.

Gadgeten innehöll ett fel

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails